Paterswolde

MINIMALISME

De opgave voor de verbouw en uitbreiding van een bestaand vrijstaand zeventiger jaren woonhuis in Paterswolde leek eenvoudig. Ook het gerealiseerde ontwerp kenmerkt zich door eenvoud. Maar het bereiken van deze eenvoud was het resultaat van een bijzonder intensief en uitdagend traject.

De totale opdracht kan worden samengevat in drie wensen. De eerste wens was dat de tot dusver in een afzonderlijk vertrek weggestopte keuken opgewaardeerd zou worden tot een royale open 'leefkeuken'. De tweede wens was om een volledig nieuwe, zelfstandige en tuingerichte leefruimte te realiseren, oftewel een 'tuinkamer'. Het op niveau brengen van de isolatiewaarden en de modernisering van het geheel betrof de laatste wens.

De tuinkamer is ondergebracht in een nieuw, plat volume dat is opgetrokken in een bijzonder fraaie grijze baksteen. Een grote glazen pui biedt een royaal uitzicht op de tuin. De leefkeuken heeft een centrale rol in de plattegrond gekregen en vormt de verbinding tussen het bestaande woonhuis en de nieuwe tuinkamer. Op de overgang tussen oud en nieuw zijn lichtstroken in het dak aangebracht. Het is verbluffend hoe het opnieuw definiëren van een traditionele plattegrond opeens zoveel licht, lucht en ruimtelijkheid teweeg kan brengen!

Bij de uitwerking hebben we ons één belangrijk doel gesteld: het concept puur houden! Dit is gelukt door consequent bij elke afweging te kiezen voor eenvoud, rust en helderheid. Zo is het nieuwe volume volledig uitgevoerd in baksteen: niet alleen de gevels, maar ook de overstekken en de plafonds. Een ander opvallend detail is de betonnen 'plaat' die buiten de plint van het metselwerk vormt en binnen overloopt in de vloer. Het eindresultaat is een zeer moderne en minimalistische uitbouw, die dankzij het terughoudende materiaalgebruik prachtig aansluit bij de bestaande woning.

+PEIL - Bureau voor Architectuur
en Stedenbouw



Helperpark 282 D
9723 ZA Groningen
050 31 31 600
info@pluspeil.nl