Nijverdal

PRIJSWINNEND ONTWERP

Het inrichtingsplan van het nieuwe stationsgebied van Nijverdal is gemaakt als doorontwikkeling van het functionele plan van de gemeente Hellendoorn. Het geeft antwoord op een aantal ruimtelijke vragen die het functionele plan oproept, zoals de sociaal onveilige ligging van de fietssnelweg en het gebrek aan beëindiging van de stationsbrugas. De meest elementaire vraag is hoe de stationsomgeving zich presenteert richting de kern van Nijverdal, terwijl zij feitelijk aan de landschapszijde ligt.

De oplossing is gezocht in de vorm van een terrassenstelsel dat enerzijds de snelheid van het spoor en de weg visualiseert en anderzijds een omarmende beweging rondom het station maakt. Het biedt plaats aan een prettige landscaping van de fietssnelweg die uitkomt bij een overdekte en mogelijk afsluitbare fietsenstalling. De fietsroute vormt de scheiding tussen de stenen trappen aan de zuidzijde die bij het noordelijke perron uitkomen en de groene terrassen aan de noordzijde. Hier wordt het infiltratievraagstuk opgelost.

In samenwerking met Frans Beune. In dienstverband van BügelHajema Adviseurs.

+PEIL - Bureau voor Architectuur
en Stedenbouw



Helperpark 282 D
9723 ZA Groningen
050 31 31 600
info@pluspeil.nl