BEACHHOUSE
Nooitgedacht

Ten zuiden van Rolde ligt Hof van Saksen, een onder architectuur gebouwd, luxueus vakantiepark. Het resort knipoogt naar een oude Drentse nederzettingen: de vakantiewoningen doen denken aan Saksische boerderijen, het centrumgebouw is geïnspireerd op een Drentse hoeve. Op het terrein zijn verschillende voorzieningen aanwezig, waaronder restaurants, winkeltjes, een tropisch zwembad en een indoor speelparadijs. 

Een voorziening die in de zomer veel publiek trekt - zowel gasten van het resort als bezoekers uit de omgeving - is de zwemplas. Bij de toegang tot het strand ontstaat een logistieke knoop. Hier komen daggasten (veelal met fiets) en bezoekers van het centrumgebouw elkaar tegen en om op het strand te komen moet een hoogteverschil van een meter worden overbrugd. In de hoek van het strand staat bovendien een klein houten huisje waar strandartikelen worden verkocht. Deze wordt binnenkort vervangen door een heus beachhouse, waarin onder meer een bar, toiletten en opslag zijn ondergebracht. +PEIL heeft een ontwerp aangeleverd voor de inrichting van het terrein en de vormgeving van het beachhouse.

De architectuur van het beachhouse is niet historiserend, maar uitgesproken modern. De reden hiervoor is dat de waterplas en het strand feitelijk geen onderdeel uitmaken van de historische setting, maar een hedendaagse sfeer hebben. Ze worden daarbij afscheiden van de rest van het park door een keermuurtje van schanskorven. Een uitdaging bij het ontwerp van het beachhouse was de positie ervan. Het ligt op een plek waar je eigenlijk uitzicht wilt, zowel vanaf de entree als vanuit de achterliggende vakantiehuisjes. Om die reden hebben we een laag, slank en transparant gebouw gemaakt dat niet veel meer is dan een vloer en een dak met daartussen draagconstructie. Zowel vloer als dak lopen door waardoor niet alleen een sterke horizontale belijning ontstaat maar ook respectievelijk zonwering een een groot terras. Het paviljoen is uitzonderlijk transparant: drie gevels zijn van glas waardoor je er dwars doorheen kijkt. De achterwand is gesloten en 'opgedikt' om ruimte te maken voor de toiletten en opslag.


Opdrachtgever:Hof van Saksen
Jaar:2021
Verbeelding:3D Lab