+PEIL wint Drentse Architectuurprijs 2023 15 september 2023

"Een parel voor het oog"

Vandaag hebben wij in de Nieuwe Kolk in Assen de Drentse Architectuurprijs (vakjuryprijs) in ontvangst mogen nemen. Volgens de jury is ons project Drents Rood dus het mooiste nieuwe gebouw van Drenthe! Hieronder volgt het juryrapport.

"De jury is zeer enthousiast over het ontwerp van het Drents Rood. Met name over de keuze om de voormalige keuterij niet in te slopen maar om deels te behouden en er opnieuw een alzijdig gebouw van te maken. De keuterij is een typologie die veel voorkomt in Drenthe. Doordat de functie steeds minder passend is bij deze tijd dreigt dit en ander agrarische erfgoed steeds vaker te verdwijnen. Door het een nieuwe functie te geven en het bestaand erfgoed te ontwikkelen, krijgt het verleden van deze plek weer een toekomst en blijft de Drentse identiteit behouden. De jury ziet dit als voorbeeld voor de toekomstige aanpak van agrarische erfgoed.

Over het gevelontwerp is de jury zeer te spreken. Oud- en nieuw vormen samen één maar zijn ieder ook afzonderlijk af te lezen. Er is een mooie balans gevonden tussen eenheid en contrast voortkomend uit juiste afwegingen in detaillering, materiaalkeuze en kleur. Daar waar de detaillering bij de bestaande gevel traditioneel is, is de detaillering bij het nieuwe gedeelte strak en verfijnd. Een detaillering die aandacht en geduld heeft gevergd en getuigt van waar vakmanschap. Een plezier voor het oog!

Daar waar nodig zijn er in de gevel nieuwe raamopeningen aangebracht, niet alleen om prettige lichte ruimtes te creëren maar ook bepaalde zichtlijnen. Deze zichtlijnen versterken de relatie tussen binnen en buiten. We kunnen duidelijk zien dat iedere ruimte aan de binnenzijde met aandacht is ontworpen. Een prachtige vide die de ruimtelijkheid van de keuken vergroot, vast meubilair ingezet als architectonische elementen en een knap gedetailleerde schuifdeur, zodat deze kan verdwijnen in een schuin plafondvlak. We merken al snel dat de architect het vertrouwen en de vrijheid heeft gekregen van de opdrachtgevers; dit getuigt van goed opdrachtgeverschap!

Tot slot ziet de jury dat ook duurzaamheid een integraal onderdeel is van het ontwerp. Naast het bijzonder goed isoleren, het toepassen van triple glas en een goed installatieconcept zijn er ook een paar slimme circulaire materiaalkeuzes gemaakt. Zo was de jury enthousiast over de mix van afgekeurde dakpannen die door haar nuances ook passend zijn voor het ontwerp. Drents Rood is een compleet ontwerp, vertelt een verhaal en is een parel voor het oog."

Klik hier voor meer informatie over het project.