FLONKFinsterwolde

Aan de vooravond van zomer 2021 opende Paviljoen Flonk haar deuren. Sinds de opening is het restaurant vrijwel elke dag volgeboekt. Ligt dat aan het lekkere eten, het prachtige uitzicht of het gezellige interieur? Waarschijnlijk aan alle drie. 

De brasserie is gebouwd aan de oostelijke oever van het Oldambtmeer, op de overgang van bedrijventerrein naar natuur. Een plek met een dubbel karakter dus. De architectuur speelt hierop in. Het gebouw is vormgegeven als was het één van de loodsen op het aangrenzende bedrijventerrein: een doosvormig volume, opgetrokken uit zwarte geprofileerde staalplaat. Vanaf de weg zie je niet veel bijzonders. Maar wie na het parkeren van fiets of auto over de kade naar de ingang loopt ontdekt een andere wereld: het volume opent zich volledig en via een grote glazen pui geeft het haar interieur prijs. Omdat de entreegevel over de gehele lengte uit glas bestaat, lopen binnen het buiten naadloos in elkaar over. Het zicht over het water is onbelemmerd en prachtig, zeker wanneer de zon ondergaat. Maar ook - of misschien juist - in de winter is het hier goed toeven. Als het buiten guur en donker is, straalt het eikenhouten interieur evenveel warmte uit als een knapperend haardvuur. 

De gewenste warme uitstraling hebben we weten te bereiken door wanden en plafonds uit te voeren in eikenhouten delen. Door te spelen met verschillende plankbreedtes en tussenafstanden is verfijning in het interieur aanbracht en kon de akoestiek worden verbeterd. Ook de bar is uitgevoerd in hout, evenals de deur naar garderobe en toiletten, die daardoor niet opvalt. Een belangrijk onderdeel van het interieur betreft de verlichting. Beeldbepalend zijn de authentieke handgeblazen hanglampen van Rothschild & Bickers uit Engeland die boven de tafels hangen en het contrast met de buitenkant nog eens extra benadrukken.

Wij tekenden overigens niet alleen voor de architectuur en het interieurontwerp. Ook de naam is door ons bedacht: ‘Flonk’ is Gronings voor levenslust. Dat is hier wel te vinden!


Opdrachtgever:Vierkant Vastgoed
Jaar:2020
Fotografie:Ronald Zijlstra