NIEUW LANDGOEDGrolloo

Langs de provinciale weg tussen Grolloo en Schoonloo ligt De Wilddobbe, een nieuw landgoed dat is ontwikkeld op de plek waar ooit een oude boerderij stond. Naar een ontwerp van Strootman Landschapsarchitecten is een terrein van ca. 22 hectare landbouwgrond getransformeerd tot landschapstuin met ruimte voor twee nieuwe landgoedwoningen. De zuidelijke woning is door ons ontworpen.

Landgoederen en buitenplaatsen komen in dit deel van Drenthe veel voor. Iedereen heeft wel een beeld hoe een landgoed er traditiegetrouw uitziet. Maar hoe ziet een nieuw te ontwikkelen landgoed eruit? Wij hebben ervoor gekozen om niet te refereren aan historische buitenplaatsen, maar een woning te maken die van deze tijd is. Modern dus, maar wel passend in de natuurlijke omgeving. 

De uitdaging daarbij was het bescheiden programma (een woning met garage, één slaapkamer en een 'mancave') genoeg body te geven. Daarom hebben we een vrij lang en smal volume ontworpen dat een kleine meter is opgetild. Het woonprogramma verheft zich dus boven het maaiveld, terwijl de garage, berging en technische ruimte eronder zijn gesitueerd en dus uit het zicht worden opgelost. 

Wat overblijft is een eenduidig volume van anderhalve laag met kap dat is vormgegeven als monoliet: de gevels zijn uitgevoerd in genuanceerd grijs metselwerk, de kleur van de pannen sluit hierop aan. De woning is ogenschijnlijk gootloos, wat de indruk dat het geheel uit één materiaal is gehouwen versterkt. Ook de keuze voor donker gekleurde, aluminium kozijnen met een fijne profilering draagt hieraan bij. Deze zijn achter de stenen dagkanten geplaatst waardoor de raamopeningen zich gedragen als gaten in het metselwerk. Hoewel de detaillering uitgesproken minimalistisch is, komt er ook een zekere ornamentering voor: op zorgvuldig gekozen plaatsen is bijzonder metselwerk toepast, als knipoog naar de rijk versierde buitenplaatsen van weleer. 

Het interieur kenmerkt zich door lange zichtlijnen, een minimalistische plattegrond en een bijzonder ruimtelijke, landgoedwaardige entree. Elke leefplek heeft haar eigen oriëntatie, waarbij de grote gevelopeningen elke keer weer zorgdragen voor een fantastisch uitzicht op de groene omgeving. De climax van het huis bevindt zich aan de achterzijde. De achtergevel is geheel van glas en doordat wanden en dak doorlopen ontstaat een overdekte buitenruimte met prachtig uitzicht, zowel op de begane grond als op de verdieping. Het huzarenstukje hier vormt het balkon, wederom uitgevoerd in bijzonder metselwerk (ditmaal geperforeerd) dat aan de glazen pui lijkt te hangen en de wet van de zwaartekracht tart.


Opdrachtgever:Particulier
Jaar:2019
Fotografie:Egbert de Boer