PATIOWONINGEN
Meerstad

Ten oosten van de stad Groningen wordt Meerstad ontwikkeld. Rondom het recent gegraven Woldmeer worden in totaal zo'n 6500 nieuwe woningen gebouwd, voornamelijk vrijstaande woningen, twee-onder-één-kappers en rijen. Een enkele plek is gereserveerd voor een bijzonder woningtype. Voor één van deze plekken hebben wij 8 patiowoningen ontworpen. 

De locatie bevindt zich aan de noordzijde van Meerstad en bestaat uit een perceel dat rondom wordt ingekaderd door woonstraten. De nieuwbouw moet dus een alzijdige oriëntatie krijgen. Met dat uitgangspunt in ons achterhoofd hebben we een serie geschakelde woningen ontworpen die in een collectieve tuin liggen. Rondom wordt een haag aangeplant en deze wordt alleen doorbroken ter plaatse van de opritten aan de zuidkant. Hier is plaats voor twee auto's op eigen terrein. Elke woning heeft een carport en een in het bouwvolume geïntegreerde fietsenberging.

De patio vormt het hart van elk huis. De plattegrond is zo ingedeeld dat de belangrijkste leefruimtes zich groeperen rondom deze interne buitenruimte. De patio vormt als het ware een verlengstuk van de woonkamer. Maar de woning is niet alleen naar binnen gericht. Het heeft namelijk een tweede patio aan de noordzijde die een relatie maakt met de straat en extra licht brengt in zowel de woonkamer als de naastgelegen slaapkamer. Vanuit de slaapkamer kan de badkamer worden bereikt. Dit maakt de woning levensloopbestendig. In het verlengde van de looplijn van hal naar woonkamer bevindt zich de trap naar de bovenverdieping. Hier bevinden zich nog twee slaapkamers en een badkamer.

De woningen zien er van buiten uit als sculpturen van steen en glas. Het metselwerk is grijsbruin genuanceerd, de kleur van de kozijnen sluit hierop aan waardoor ze enigszins wegvallen. Het metselwerk contrasteert prachtig met de grote glazen puien. Aan de entreezijde passen we naturel gekleurd hout toe, onder meer voor de carport en berging. Alle materialen hebben een ingetogen, natuurlijke uitstraling en harmoniëren goed met de groene zomen van het plangebied.


Opdrachtgever:Rottinghuis
Jaar:2020
Verbeelding:3D Lab