RECREATIEWONINGHaren

Op een eilandje in het Paterswoldsemeer hebben wij deze unieke recreatiewoning gebouwd. Ons doel was een ingetogen woning te creëren die zich goed voegt in het landschap. De buitenkant is robuust, maar de verfijnde detaillering zorgt toch voor gevoel van luxe. Binnen wordt je verrast door een modern interieur waar het verrassend licht en ruimtelijk is, maar vooral: gezellig! 

De bescheiden afmetingen van de woning werden ingegeven door het bestemmingsplan. De footprint mocht, inclusief bijgebouw, maximaal 55 m2 bedragen en de goot- en bouwhoogte respectievelijk 3 en 6 m. Binnen deze beperkte 'bouwenveloppe' moest een recreatiewoning worden ontworpen met ruimte voor 6 personen. Dit was een uitdaging, temeer omdat wij hebben het beschikbare vloeroppervlak nog verder hebben verkleind door een royale vide in te tekenen die garant staat voor een flinke portie ruimtelijkheid.

De puzzel is opgelost door een slimme plattegrond te bedenken waarin sprake is van zeer efficiënt ruimtegebruik. Zo kan middels enkele grote schuifdeuren de hal bij de logeerkamer worden getrokken en ontstaat er een slaapkamer met badkamer en-suite. Ook zijn alle kasten ingebouwd. Zodoende blijft op de begane grond genoeg ruimte over voor een mooie zit- en eethoek en is er zelfs plek voor een kookeiland! Op de verdieping bevindt zich een grote slaapkamer met veel kastruimte, een prachtige inpandige badkamer en een overloop waar twee bedden kunnen worden opgemaakt. In de woning bevindt zich nauwelijks verkeersruimte. Elke vierkante meter wordt, soms zelfs dubbel, benut.

Eén van de eisen die de opdrachtgever heeft gesteld is dat de woning onderhoudsvrij moest zijn en als het ware 'met de hogedrukspuit' kunnen worden afgespoten. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder materiaalgebruik. Het hoofdmateriaal is natuursteen. Dit hebben we op drie verschillende manieren toegepast: de gevels zijn opgebouwd uit gebroken gevelsteen, de terrassen uit flagstones en de afwateringsgoot uit keien. Alle stenen komen uit dezelfde groeve en hebben derhalve dezelfde kleur en nuancering. Het ruwe, grove natuursteen contrasteert prachtig met de fijne stalen kozijnen en het glimmende, transparante glas. Het dak is van zink en ligt als een gevouwen blad over het natuurstenen volume heen. Zowel de nok als de dakranden zijn minimalistisch gedetailleerd, op een manier die uniek is in Nederland.


Opdrachtgever:Particulier
Jaar:2018
Fotografie:Ronald Zijlstra