TWEE VILLA's ONDER ÉÉN KAPEelderwolde

In de Rietwijk, een deelgebied van uitbreidingswijk Ter Borch in Eelderwolde, zijn onder de naam Villa Epsilon 12 bijzondere halfvrijstaande woningen gerealiseerd. Ze worden ontsloten vanaf de Koraaljuffer, maar presenteren zich richting de Borchsingel. Aan deze kant ligt de waterpartij die de gehele Rietwijk omzoomd. Riet en water bepalen het beeld. Dit gegeven is inspirerend geweest voor de architectuur. Het natuurlijke lijnenspel van het riet wordt als het ware doorgezet in het basement van de woning, bestaande uit verticale houten stijlen, houten geveldelen en glaspartijen. Dit deel gaat zowel qua kleur als vormgeving op in haar omgeving. In contrast met de begane grond, worden de verdiepingen uitgevoerd in robuust metselwerk. Omdat het metselwerk nergens het maaiveld raakt lijkt het boven het riet te zweven. Dit maakt het ontwerp zowel zacht als krachtig tegelijkertijd.

Een belangrijk uitgangspunt dat wij hebben gesteld is dat de twee-onder-één-kappers zich presenteren als vrijstaande villa's. Daarom hebben we gekozen voor een eenduidig volume, met de nokrichting haaks op de weg. Aan- en uitbouwen ontbreken. Deze strakke hoofdvorm geeft het gebouw een stoer, eigentijds karakter. Dat de totale rij meer overkomt als 6 vrijstaande dan 12 dubbele woningen, zorgt voor een rustig en royaal straatbeeld. Wie beter kijkt, ziet uiteraard wel dat het om dubbele woningen gaat. Een subtiele architectonische aanwijzing is de verticale lijn die in beide kopgevels is verwerkt. Deze bevindt zich ter plaatse van de woningscheidende wand en mondt aan beide zijden uit in een royale schoorsteen. De schoorsteen is overigens een wezenlijk onderdeel van het ontwerp. Beide woninghelften hebben hun eigen schoorsteen, de één aan de zijde van de Koraaljuffer, de ander aan de zijde van de Borchsingel. Hierdoor krijgen ze evenveel nadruk, wat evenwicht in het ontwerp brengt.

Al onze ontwerpen kenmerken zich door het gebruik van natuurlijke en eerlijke, maar ook onderhoudsarme materialen. Dit geldt ook voor Villa Epsilon. De houten onderbouw en de kozijnen zijn uitgevoerd in respectievelijk Western Red Cedar en Iroko, beide houtsoorten zijn zo duurzaam dat ze niet geschilderd hoeven te worden. Hierdoor blijft het natuurlijke karakter van het hout bewaard en behoeft het nauwelijks onderhoud. Ook het metselwerk is beeldbepalend. We hebben een prachtige gebakken steen uitgekozen die perfect matcht bij het hout. De steen heeft een grijze kleur, maar wie beter kijkt ziet veel kleurnuances. Dit zorgt voor een levendig beeld, zonder dat het teveel contrast in zich heeft. Door de voegen vervolgens terug te leggen, komt de baksteen nog beter tot zijn recht. De gekozen dakpan sluit mooi aan bij de overige materialen, wat ook geldt voor de raamdorpels en de plint die zijn uitgevoerd in naturel beton. Het zijn allemaal materialen die niet alleen natuurlijk en levendig zijn, maar ook door de jaren heen hun schoonheid behouden.


Opdrachtgever:Ter Steege Bouw Vastgoed
Jaar:2019
Visualisatie:Studio i2