Fietsbruggen Assen

In het kader van het bevaarbaar maken van het Kanaal (de Blauwe As) heeft de gemeente Assen de aanbesteding van 5 beweegbare bruggen op de markt gebracht. +PEIL heeft in opdracht van Oosterhof-Holman en in samenwerking met Grontmij/Sweco het aanbiedingsontwerp gemaakt van 2 fietsbruggen, om precies te zijn ter hoogte van de Molenstraat en de Venestraat.

Zoals in de beoordeling van de jury wordt genoemd lijken de bruggen 'eenvoudig en simpel, maar zit er bij nadere bestudering behoorlijk wat diepgang in'. De bruggen hebben een transparant en horizontaal karakter, dat wordt versterkt doordat de leuning precies horizontaal ligt, terwijl het brugdek een lichte knik heeft. De balustrade is (vooral in het midden) minder hoog dan standaard, waardoor de relatie met het water wordt vergroot. De minder hoge balustrade wordt gecompenseerd door een extra brede leuning, waarin de vaarseinen en de slagbomen zijn verwerkt.

Het meest opvallende kenmerk van de bruggen wordt gevormd door de spijlen van de balustrade. De vormgeving hiervan verwijst naar de historie van beide plekken. In de spijlen van de brug bij de Molenstraat zijn op geabstraheerde wijze molenwieken opgenomen (als verwijzing naar de korenmolen), terwijl de spijlen van de brug bij de Venestraat de vorm hebben van turfscheppen (als verwijzing naar de veenafgraving). Derhalve hebben we de bruggen Molenaarsbrug en Veenwerkersbrug gedoopt. Deze namen zijn op subtiele wijze in de balustrades opgenomen.


Opdrachtgever:Koninklijke Oosterhof Holman
Jaar:2013
Visuals:PDB Design